Het aanstellen van een bedrijfshulpverlener (BHV’er) helpt om de veiligheid in het bedrijf te vergroten. Een BHV’er is een werknemer die is opgeleid om bij gevaarlijke situaties medewerkers en gasten hulp te verlenen.

Wat doet de bedrijfshulpverlener (bhv’er)?

Een bhv’er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een bhv’er hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een bhv’er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verbanden aanleggen.

Elk bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal bhv’ers niet wettelijk vastgelegd.

Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal bhv’ers moet rekening gehouden worden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die bij het betreffende bedrijf horen. De directeur/eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als bhv’er optreden. Bij afwezigheid van de directeur is het wel van belang dat altijd iemand aanwezig is die zijn taken kan overnemen.

Als een organisatie bhv’ers aanstelt, moet ervoor gezorgd worden dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Bedrijven moeten naast het nemen van maatregelen op gebied van bedrijfshulpverlening ook contact onderhouden met de externe hulpverleningsorganisaties (bijvoorbeeld brandweer of politie) wanneer er zich een ongeval voordoet.

Welke uitrusting (instrumenten en materialen) moeten interne hulpverleners hebben?

Het belangrijkste is dat BHV-ers goed zijn toegerust om hun taak (of taken) te kunnen uitvoeren. Dat kan behoorlijk verschillen per organisatie, immers risico’s en aanwezige personen kunnen verschillen. Een risicoscan maakt inzichtelijk waar je rekening mee zou moeten houden op het gebied van risico’s en maatregelen (en de uitrusting). Door het houden van een oefening kun je dit toetsen.

Belangrijk is dat hulpverleners herkenbaar zijn. Een felgekleurd hesje met achterop de letters ‘BHV’ of ‘NOODHULP’ kan goed werken. De verdere uitrusting volgt uit de risicoanalyse. Denk, afhankelijk van je situatie, bijvoorbeeld aan brandwerende overalls, chemicaliën spill kits, extra blusmiddelen, communicatieapparatuur (zoals portofoons), mappen met plattegronden en procedures, afzetlinten, ademlucht of noodaggregaten.

Op basis van de aanwezige risico’s en maatgevende scenario’s kun je ook vaststellen of, en zo ja hoeveel, noodstroomgeneratoren er moeten zijn. Houd goed bij hoeveel belasting de aggregaten kunnen hebben, want meestal wordt er in de loop van de tijd steeds meer apparatuur op aangesloten. Als de stroom uitvalt, valt de noodstroom dan ook nog eens uit door overbelasting. Wanneer je een oefening houdt, denk dan ook aan het gebruik van de camera van smartphones voor het maken van opnamen van oefeningen en van incidenten: op die manier kan je de oefening eenvoudig met elkaar evalueren, indien nodig.

Hoe weet ik welke interne hulpverleners aanwezig zijn?

Wanneer je BHV organiseert voor een complexe situatie (bijvoorbeeld in een grote organisatie of voor een evenement) dan is het van belang om overzicht te houden. Op die manier kan je effectief en efficiënt de BHV-ers inzetten. Er zijn verschillende manieren om (centraal) bij te houden welke interne hulpverleners aanwezig zijn.

De meest eenvoudige manier is een logboek bij aankomst in gebouw of terrein. Maar het kan ook elektronisch, via melding met een portofoon, een piepersysteem of zelfs een automatische registratie via de PZI (personenzoekinstallatie, zoals bijvoorbeeld beschreven in de – niet verplichte – NEN8112). Welke methode je ook gebruikt, in complexe situaties moet het voor het hoofd BHV duidelijk zijn hoeveel hulpverleners er zijn, of het er genoeg zijn en waar ze zich bevinden op de locatie.  Voor een klein bedrijf of organisatie is bovenstaande overigens zelden nodig: een oefening kan dit al snel duidelijk maken.

Plaats centraal, bijvoorbeeld bij de receptie, een of meerdere laadstations waarin alle portofoons centraal geladen worden. Bij binnenkomst haalt de BHV’er zijn of haar portofoon op en bij het verlaten van het pand wordt de portofoon ook weer ingeleverd. Op die manier houdt u eenvoudig overzicht wie er op dat moment aanwezig is van de BHV’ers. Bovendien zijn de portofoons ten aller tijden opgeladen en gereed voor inzet.

Weten de BHV’ers hoe ze de portofoon moeten gebruiken?

Communiceren via een portofoon lijkt eenvoudig maar het tegendeel is waar. Het is lastig om goed naar anderen te luisteren wanneer je zelf wat wilt zeggen. Spreek daarom met je BHV-collega’s een aantal zaken af door een BHV portofoon protocol op te stellen en oefen ook regelmatig het gebruik van de portofoon:

  • wacht een seconde voor je iets zegt nadat je de spreeksleutel (de spreekknop) hebt ingedrukt. De portofoon heeft een klein moment nodig om verbinding met het netwerk te maken.
  • geef eerst de naam of team die je aanroept zodat de ander weet dat hij zich kan concentreren op dat wat komen gaat. Zeg bijvoorbeeld “BHV 1 voor de ploegleider” of “ploegleider voor de gids“.
  • vertel kort en bondig wie je bent, waar je je bevindt, wat de situatie is en wat je nodig hebt. Sluit je bericht af met “over“.
  • de andere portofoon-dragers kunnen pas reageren als de oproep beëindigd is nadat de coördinator het gesprek heeft beëindigd met het commando “uit”.
  • luister actief mee ook als je niet degene bent die wordt aangesproken.
  • beperk het gebruik van privacygevoelige gegevens zoals namen, geboortedata of telefoonnummers. Let er ook op dat het volume niet op standje 10 staat. Niet-BHV’ers kunnen dergelijke informatie oppikken en daar hun eigen interpretatie aan geven. Daarnaast moet je je realiseren dat oude analoge portofoons in een omtrek van 1,5 km afgeluisterd kunnen worden.
  • bepaal van te voren het kanaal waarop je in geval van een calamiteit van gebruik wilt maken

We hebben voor u BHV portofoon pakketten samengesteld die we voor een hele mooie prijs kunnen aanbieden. Aan de rechterkant ziet u de pakketten afgebeeld. Voor een overzicht ga naar BHV pakketten.